fredag 4 november 2011

En vit stadsdel invid havet

I ett tidigare inlägg skrev jag om en rad nätta bostadshus i min hemstad Åbo. Den gången talade jag mig varm för efterkrigstidens arkitektur men nu vill jag lyfta fram en klunga hus som kommit till under 1990-talet och 2000-talets första år.

Bredvid bron som går över till den tätbebyggda ön Hirvensalo finns ett vitt bostadsområde. Helheten är planerad av den stora och anlitade byrån Schauman arkitekter och utgör ett talande exempel på hur byrån arbetar både när det gäller områdesplanering och ritandet av byggnader.

Det självklara blickfånget i trakten är stadens högsta bostadshus, det 58 meter höga Airiston Tähti som reser sig i ytterkanten, invid en bergklack. Förutom skyskrapan finns här drygt 20 bostadshus av varierande höjd och storlek, samtliga vita med stora fönster och gröna glasytor som kontrast till de ljusa väggarna. Närmast vägen ut mot Hirvensalo finns ett affärshus och några garagebyggnader vilka bildar en gräns och lugnande skyddszon mot den livliga trafiken.

Mellan husen löper flera gångvägar längs vilka det är trevligt att flanera för att få tag på stämningen och atmosfären. Det som gör miljön speciell är närheten till vattnet och gångvägen längs strandbrynet är mycket vacker och angenäm, ett av mina favoritstråk.

Jag brukar besöka området flera gånger per år för att se hur de vita byggnaderna ter sig mot den inramande bakgrunden vid olika årstider. En solig vinterdag badar trakten i ljus och vitt med skidlöpare på isen, en sommardag är den omringad av lummig grönska och på hösten reser sig husen bakom en vägg av gulnad vass och höstgranna träd. Denna föränderlighet är mycket tilltalande, likaså är det roligt att iaktta hur vattnet beter sig beroende på tidpunkt och väderlek. Ibland är det grågrönt och grumligt, emellanåt oroligt med krusningar på ytan och någon gång kav lugnt med jämna och fullständiga spegelbilder av husraden.

För att få ett par fina helhetsvyer av husen lönar det sig att ta sig upp på Hirvensalobron eller till stranden mitt emot. Där får man en överblick av hur husen ligger och hur den omkringliggande miljön ter sig.

I framtiden blir det intressant att se hur det här området kommer att te sig då husen på det före detta varvsområdet runt udden, in mot ån, blir färdiga. Redan nu kan man betrakta mötet mellan de vita husen och de bruna husen längre ut på udden. Likaså blir det spännande att se hur de vita husen klarar slitage förorsakat av tid, väder och vind.

Det som ytterligare tilltalar mig är att husen tar upp en viss tematik från miljön de befinner sig i. De vita byggnaderna invid havet skakar snyggt hand med passagerarhamnen längst ute på Åttkanten varifrån de ljusgula och vita Stockholmsbåtarna avgått i flera decennier före de röda färjorna fick sitt fäste närmare Åbo slott.

Man får hoppas att den stora helhet som håller på att växa fram här vid åmynningen kunde bli lika stilig, hemtrevlig och människovänlig som Hammarby Sjöstad i Stockholm. Det skulle vara ett snyggt visitkort för Åbo och en vacker miljö att visa upp för gäster som anländer havsvägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar