fredag 23 januari 2015

David Kossoff: 'You have a minute, Lord?'

‘You have a minute, Lord?’ A sort of a prayer book är en bok som den kända brittiska skådespelaren, och senare även författaren, David Kossoff (1919-2005) gav ut år 1977. Det som ledde in Kossoff på författarbanan var hans omtolkningar och egna versioner av berättelser ur bibeln, bäst känd är The Book of Witnesses som han även framförde som monologer på TV. Flera av David Kossoffs böcker blev populära i Storbritannien, mycket tack vare hans humoristiska tonfall och det informella förhållande till gud han ger sina bibliska karaktärer.

I ’You have a minute, Lord?’ tar han lättsamt och varmt humoristiskt upp ett antal vardagliga frågor och problem han gått och funderat och grubblat på. Han tilltalar gud som en gammal vän och samtalspartner samtidigt som han visar denna en stor respekt. Kossoffs relation till sin gud är diskuterande och aktiv, han umgås fritt och ohämmat med denna, för honom är religiositet inget tungsint och formellt, utan en aktiv process.

De 30 texterna i skriften behandlar allt från miljöförstöring, vandalism, välgörenhet, musikaler, ungdomen, hösten, Nordirland och TV till teman som betraktandet av kvinnor, blyga barn, ensamhet, dumhet, åldrande, sörjande, fåfänga, avundsjuka, ondska och humor.

Det som tilltalar mig i Kossoffs texter är hans klara, rediga tankar och hur lätt tillgängliga han gör dessa för läsaren. Han har tänkt igenom sina ämnen och finslipat sina texter tills de når fram utan minsta svårighet, även för en som inte har engelska som modersmål.

Vidare tycker jag om hans intelligenta medmänsklighet som, klar som en ledfyr, lyser upp boken. Han har ett vackert och genuint vänligt tilltal som känns familjärt och inger trygghet. Man skulle gärna ha träffat och lärt känna denna ödmjuka man. Detta gör att hans, till det yttre, lilla skrift växer till en rik bok full av klokhet, en som man frestas att bära med sig i fickan för att alltid ha till hands då man är i behov av några rader av vett och sans i vår, alltför ofta, destruktiva och dystra värld.

Orsaken till att jag skaffade boken är emellertid att han i dess tre sista texter på ett gripande och personligt sätt bearbetar sin sons dramatiska och tragiska död vid 25-års ålder. (David Kossoffs yngre son var den världsberömda bluesrockgitarristen Paul Kossoff (1950-1976), känd från band som Free och Back Street Crawler.) Jag minns att jag i någon musiktidskrift läste om dessa ’Words for Paul’ kort efter Paul Kossoffs död och funderade på hur man skulle kunna få tag på boken i vilken dessa ingick. Det kom slutligen att dröja över 35 år innan jag fann boken på ett brittiskt antikvariat.

Efter att ha läst texterna ett antal gånger kan jag erkänna att bitarna om Paul Kossoff fortfarande är de mest rörande för mig medan det övriga innehållet har uppnått ett mera objektivt värde. ’You have a minute, Lord?’ är en genomhuman bok som man gärna unnade nya läsare för de teman som David Kossoff tar upp blir aldrig gamla och hans sätt att behandla dem är välvilligt och humoristiskt vilket gör boken till rolig och tankeväckande läsning.

Nedan: David Kossoff år 2004 som värd för Paul Kossoff Foundations välgörenhetskonsert.

Klicka här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar