fredag 14 februari 2014

Free: Free

Bland författare är det vanligt att det visar sig vara svårt att skriva den andra boken. Det kan också vara ett problem för band och musiker, särskilt om man gjort en lyckad debut. Under lyckliga omständigheter kan det dock vara tvärtom och då kommer jag omedelbart att tänka på The Band som efter den fantastiska debuten Music From Big Pink överträffade sig själv med det andra albumet The Band. Lika var fallet med Led Zeppelin som efter en övertygande första lp kom igen med den epokgörande skivan Led Zeppelin II där alla bitar föll på plats. Ett tredje exempel är Rainbow som efter en fin debut kom med det obestridliga mästerverket Rainbow Rising (om vilken jag skrivit en text 28.11.2011).

Det brittiska bluesrockbandet Free spelade in sin första lp Tons Of Sobs som tonåringar år 1968. Typiskt på den tiden var att debutalbumet i stort sett bestod av bandets konsertrepertoar vilket betyder att låtarna var väl repeterade och kunde spelas in på kort tid och mer eller mindre live i studion. Soundet på Tons Of Sobs är rått och oslipat men skivan visar med tydlighet en underliggande potential och uppenbar talang, inte minst hos gitarristen Paul Kossoff (1950-1976) som river av ett antal hisnande solon, det största och mest majestätiska i den långsamma blueslåten ”Going Down Slow”. Tankarna går ohjälpligt till Eric Clapton och Bluesbreakers men jag vill (även om det självklart långt är en smaksak) påstå att bataljens segrare är den unge Kossoff som levererar ett fullkomligt hårresande, fint uppbyggt långt solo.

Då Free ett år senare var redo att ge ut sitt andra album hade mycket skett. Bandet hade gått framåt med stora kliv och vunnit en trogen publik genom sina många energiska spelningar. Detta medförde att förväntningarna på gruppen var större men gruppen var redo för nya utmaningar. Ett låtskrivarteam bestående av basisten Andy Fraser och sångaren Paul Rodgers hade vuxit fram, soundet hade förändrats och låtarna var mera genomarbetade. Bandet var på väg mot sin storhet på detta titellösa andra album, men det finns ännu en oskuldsfull fräschör kvar liksom en viss experimentlust.

Från de första sekunderna av det svängiga öppningsspåret ”I´ll Be Creepin´” hör man en enorm utveckling i Paul Rodgers röst och frasering. På denna skiva träder den självsäkra, arroganta rockguden fram i full blomstring. Bandet är tight och samspelt och man blandar rocklåtar som ”Songs Of Yesterday”, ”Trouble On Double Time”, den tungflytande ”Woman”, ett av bandets starkaste spår genom tiderna, den glada ”Broad Daylight” med meditativa och till och med experimenterande hippieinfluerade låtar som ”Mouthful Of Grass”, ”Mourning Sad Morning”, ”Free Me” och den loja ”Lying In The Sunshine”. Allt detta gör man med en morskhet och auktoritet som är häpnadsväckande för ett band där den äldsta bandmedlemmen, trummisen Simon Kirke, nyss fyllt 20. Av de tre övriga skall Paul Rodgers inom kort fylla 20 medan Paul Kossoff är 19 och Andy Fraser endast 17.

För mig är Free ett viktigt album, dels för att det följt mig alltsedan jag som liten grabb fick det i julklapp 1972, dels för att jag alltid sett en enorm styrka i det. Här träder Free fram med fina låtar och visar både upp en mångsidighet och en melankolisk sida som kom att bli betydande och unik för bandet. Kossoffs gitarrspel är suveränt och hans soloteknik endast några korta steg från den oefterhärmliga mästerlighet som kom att bli kännetecknande för honom. Likaså har Simon Kirke och Andy Fraser vuxit till en väl fungerande rytmsektion där Kirke, med sin geniala klarsyn på musiken och sin roll som trummis, utgör ett stabilt ankare medan Fraser har möjlighet till ett visst utspel, till och med något som påminner om rollen som rytmgitarrist.

Det är ett enastående band som kläcks på den här plattan, ett band som slog igenom hos den stora publiken med följande album Fire And Water som innehåller mästerverk som titellåten, den orättvist bortglömda ”Remember”, den enastående ”Mr. Big”, den vackra ”Heavy Load” och den fullånga versionen av ”All Right Now”, men det albumet är en helt annan berättelse. Nu är det dags att njuta av detta starka andra album.
Nedan länkarna till tre av låtarna från albumet.

I´ll Be Creepin´

Free Me

Songs of Yesterday

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar