lördag 9 juni 2012

En musikupplevelse fylld av värme och glädje


Måndagen den 4 juni 2012, två dagar efter skolavslutningen, körde jag vår yngsta son och en av hans vänner till Pjukala i Pargas där de skulle delta i det av Åbolands sång- och musikförbund (ÅSMF) arrangerade musiklägret för barn i åldern 10-13 år. Under bilfärden pratade ungdomarna om vilka förväntningar de hade inför lägret, de erinrade sig hur roligt de hade haft det föregående år och undrade om det överhuvudtaget kunde bli bättre. Jag tjuvlyssnade road med förälderns självtagna rätt till deras spekulationer och antaganden.

Framme vid Axxells gemytliga fastigheter i Pjukala lämnade jag av två ivriga ungdomar. Genast på gården blev de soligt mottagna och hälsade välkomna av lägerledaren Nellie Aaltonen, dansläraren Karin Eklund, sångläraren Ville Forss och lekledaren Jenny Skrifvars. Ledarlagets nestor, bandläraren Mats Prost, var den enda som inte fanns på plats.

Veckan gick och inget hördes av sonen. Senare visade det sig att han hade väntat sig att vi skulle ringa honom och därför hade han inte ringt. Däremot hade han följt med våra förehavanden på facebook så till dessa delar var han på det klara med vad vi hade haft för oss.

Vi tillbringade veckan ute på stugan där vi bland annat fångade och flyttade en närgången snok drygt sex kilometer bort, observerade och städade efter en flock gäss med ungar som hade övernattat på vår strand och smutsat ner den rejält. Vidare såg vi ett hägerpar i flykt över viken och en ormvråk på ovaligt låg höjd, jagad av en trut. Vattnet i den grunda viken var exceptionellt grönt, klart och kallt, endast mellan tio och tolv grader, så det blev inget dopp efter bastun.

På kvällarna satt vi vid brasan och lyssnade på fin nordisk musik, till exempel den norska jazzpianisten Ketil Bjørnstads nya stämningsfulla album Vinding´s Music. Songs From The Alder Thicket, den svenska vissångaren Olle Adolphsons avskalade Evert Taube-tolkningar eller det mästerliga albumet Veden alla med den alltid lika duktiga finska sångerskan Emma Salokoski plus Ensemble.

På fredagseftermiddagen packade vi ihop på stugan och gjorde oss redo att åka till lägret för att närvara vid slutshowen och hämta hem vårt barn. Vädret började likna sommar med intensivt solsken, skarpt ljus och en temperatur som närmade sig det magiska tjugostrecket. Framme vid lägerplatsen rådde en hemtrevlig och glad stämning. Deltagarna var samlade ute på gården, uppspelta och lyckliga, iklädda splitternya t-skjortor på vilka samtliga hade lämnat sin personliga hälsning. Föräldrar och anhöriga anlände i ett långt utdraget pärlband till platsen, man hälsade på de andra föräldrarna, småpratade några ord och bänkade sig i salen.

Lägerdeltagarna tågade in till en avancerad självåstadkommen rytm som omedelbart försatte lyssnarna i rätt stämning samtidigt som den vittnade om den höga ambitionsnivån hos ledarna. Och man bör hela tiden hålla i minnet att allt som barnen lärt sig var åstadkommet på fyra och en halv dag, en helt otrolig prestation. Det betyder att de duktiga ledarna inte enbart har kunnat sålla fram det väsentliga och förädla detta utan även lyckats kommunicera detta med barnen.

Det som gjorde det största intrycket på mig och gav mig en underbar sommarstämning var den otroliga glädje som barnen strålade av. De sjöng, dansade och spelade med inlevelse och fröjd. Och jag kände mig särskilt lycklig över att få vara med om en tillställning där det lilla yttre formatet växer till en stor upplevelse i vilken alla stämningslägen fanns med. Vi fick se ett par sprittande danser, höra en underbart sprallig version av Abbas ”Mamma Mia”, sjungen av alla deltagare på svenska till pianoackompanjemang, fyra väl instuderade bandnummer (Fun: We Are Young, Adele: Rolling in the Deep, Rihanna: We Found Love och Kings Of Leon: Sex On Fire) samt en gripande kvartettversion av Adeles ”Someone Like You”. Vad mer kan man önska sig?

Vi fick hem en överlycklig grabb och hela kvällen bar jag med mig den värme och upprymdhet som showen hade tindrat av. Samtidigt kände jag en djup uppskattning och tacksamhet för de eldsjälar som i tiden startat denna lägerverksamhet och de fem ovan nämnda ledarna som tillsammans med barnen lyckades åstadkomma en afton av magi och livslust. Och jag är övertygad om att jag delar dessa känslor av eufori och lycka med samtliga som var på plats.

Man kan enbart önska att flera ungdomar fick ta del av sådant här för det skulle göra världen till en litet bättre plats att vistas i. Musik förenar människor och skänker dem glädje, tröst och lycka och det sker snabbt, direkt och omedelbart. Man kan helt enkelt inte gå i onda tankar och avsikter efter att ha gjort eller hört bra musik. Dessutom är det viktigt att uppmuntra till skapande tillsammans i vår kultur som är alltför överrepresenterad av tävlingsidrott och lagsporter. Mitt imponerade och ödmjuka tack till hela bunten för en fantastisk upplevelse.

1 kommentar:

  1. Fint. Sommar som den ska vara. Jag blir alltid så glad på ett särskilt sätt av att höra barn sjunga. Var för ett tag sen på en konsert i Stockholm med Gluochetser Cathedrals Boy Choir. Samt har jag ett gudbarn som alltid sjungit i kör, nu i Johannes kyrkokör i Stockholm.
    Dejlig sommar till dig och de dina!

    SvaraRadera