fredag 6 september 2013

Mälarresa

De sista dagarna i juli gjorde min fru och jag en tur runt Mälaren. Efter att alltför ofta ha gjort resor där det mesta av tiden gått åt till långa förflyttningar med bil innebar detta ett välkommet alternativ. Körsträckorna var korta och dessutom fanns det mycket att se i dessa historiska trakter.

Vår rutt följde E18 från Stockholm till Enköping där vi gjorde ett första uppehåll tidigt på morgonen och flanerade omkring i den pittoreska småstaden. Viktiga punkter var stränderna längs ån, kyrkoruinen och för mig som litteraturintresserad, Fridegårdsparken.

Vidare till Västerås där vi tog in på det hemtrevliga hotell Arkad. Under dagen besökte vi bland annat den betagande Kyrkbacken och domkyrkan som Tomas Tranströmer skriver stämningsfullt om i dikten ”Kort paus i orgelkonserten” som inleder en av hans viktigaste samlingar, Det vilda torget. Vi bekantade oss också med Tomas Tranströmers stenpoesi runt om i centrum samt poetens plats utanför biblioteket.

Följande dag körde vi till Hallstahammar, det förtjusande Köping med det fantastiska promenadstråket längs ån, det gemytliga Arboga, Kungsör och dagens slutmål Eskilstuna. Där övernattade vi på det Clash-inspirerade Comfort Hotel Eskilstuna invid ån. I närheten låg det av Paul Hedqvist planerade Vattenpalatset och mitt emot den majestätiska Klosters kyrka i rödtegel med tunga dubbeltorn.

Dag tre inledde vi med en stadspromenad i Eskilstuna eftersom det hade spöregnad föregående dag. Därefter körde vi till den magiska Sigurdsristningen i Sundbyholm där kontakten med det som varit blev konkret och växte till en starkt emotionell, närapå religiös upplevelse. Sedan till den monumentala Jäders kyrka mitt ute på landsbygden, färdigställd under stormaktstiden på 1600-talet. Följande stopp var vid kyrkan i Kjula och 1100-talskyrkan i Härad, en annan högtidlig stund.

Dagen fortsatte med ett besök i katedralen i Strängnäs, nära besläktad med vår egen Åbo domkyrka, därefter Gripsholms slott och Mariefred där den väl bevarade Kärnbo kyrkoruin i grov sten bjöd på en närapå lika hisnande upplevelse som Sigurdsristningen.

Från Mariefred körde vi till Stockholm och Värtahamnen med en kort paus för en kopp kaffe på en mack i Södertälje. Detta i all korthet. Nedan några bilder.

Enköping
 Entrén till Fridegårdsparken i Enköping
 Kyrkbacken i Västerås
 Västerås domkyrka
 Tomas Tranströmers plats i Västerås
 Promenadstråket längs ån i Köping
 Torget i Arboga
 Eskilstuna stadsmuseum
 Vattenpalatset i Eskilstuna
 Klosters kyrka i Eskilstuna
 Sigurdsristningen i Sundbyholm
 Kyrkan i Härad
 Strängnäs domkyrka
 Strängnäs
 Mariefred
 Kärnbo kyrkoruin i Mariefred

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar