fredag 21 juni 2013

Midsommarafton

Att skaffa fram björkarna blev tidigt min uppgift, två till farfar och två till oss. Denna lilla avstickare till skogen med yxa och såg innebar inledningen på midsommarfirandet. När husen väl var dekorerade med doftande ungbjörkar försattes man småningom i rätt stämning.

Så följde några timmar av otålig väntan, inte lika outhärdlig som på julafton men dock. Man gick omkring och väntade på att något skulle ske, riktigt vad det skulle kunna vara fick jag aldrig klart för mig. Kanske tog man ett bad, kanske stod man en stund på bryggan och kastade några gånger med kastspöet eller kanske rodde man en liten sväng i viken för att se om och hur grannarna hade pyntat sina hus och bryggor.

 
Snart hade dagen hasat sig förbi en anspråkslös lunch och kort därefter började föräldrarna förbereda midsommarmiddagen. Nypotatis, sill, gravlax och den konserverade norska laxen i lång, platt, vit burk med sjökapten på, dukades fram som förrätt. De vuxna tog en snaps, ett glas öl eller vitt vin medan vi barn fick dricka läsk genom hela måltiden. Huvudrätten var lyxig för föräldrarna hade satsat stort och köpt nötfilé som grillades och som avslutning blev det jordgubbar med vispgrädde, högst traditionsenligt, kanske rentav en aning fantasilöst, men gott.

Före kvällen blev det ännu kaffe med gott kaffebröd, tårta eller wienerbröd på farfars begäran. Vi barn fortsatte att stjälpa i oss läsk.

Hos oss eldades det aldrig någon brasa på midsommaren, utan det enda som godkändes var en primitiv hemgjord fackla som brann på bryggan. Utgångspunkten var en hög och smal konservburk i plåt i vilken det låg trassel dränkt i lyspetroleum. En enda gång fick jag ha smällare men det förblev en engångsföreteelse.

När firandet började komma igång åkte vi ut med vår lilla aktersnurra för att se på grannarnas brasor. Folk badade bastu, grillade och åt, luften fylldes av röklukt, grilldoft, prat och skratt. På sjön åkte båtar i olika storlek hit och dit, ofta bemannade med ungdomar som sökte sällskap och nya bekantskaper.

Vi avslutade kvällen med att ro över till grannflickorna vilkas far brukade skjuta raketer. Det var spännande att se sitt eget ställe från den andra sidan av viken och ännu mera spännande var det att få vara med och skjuta raketer upp i den ljusa sommarnatten. Våra föräldrar var inte särskilt förtjusta i raketskjutandet för en del av de avbrunna pinnarna landade i vår skogsbacke.

 

***

 

Det är med ett sting av vemod jag blickar tillbaka på dessa barndomens midsomrar, men också med stor glädje. Då hade man ännu allt framför sig, så har man plötsligt avverkat mer än ett halvsekel.

När vi ikväll sätter oss till bords är vi ett stort sällskap, allt från våra vuxna och halvvuxna barn till några av deras vänner som också vill fira med oss. Vi kommer att duka fram nypotatis, sill, gravlax, kallrökt lax och ta en snaps till förrätten och en öl eller ett glas vittvin. Därefter grillar vi kött till huvudrätt och avslutar med färska jordgubbar och vispgrädde.

Liksom på julen går tankarna även denna ljusa sommarkväll till dem som inte längre finns med oss eller inte orkar vara med. Den första skålen höjer vi till er.

Jag hoppas också att vi kommer att spela det finska sommarspelet Mölkky (ett spel i trä där man med en kastkägla försöker träffa numrerade käglor och först av alla komma upp i 50 poäng jämnt), en omgång Kungen och kasta pil, likaså lyssna till musik, bada bastu och senare mot natten grilla korv runt lägerelden. Skål och glad midsommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar