fredag 19 april 2013

Vattenkraftverken längs Ule älv


Ett stort och intressant anläggningsarbete i Norra Finland efter krigsåren är utbyggnaden av vattenkraften längs Ule älv. Inom en sträcka på cirka 60 km finns det sex kraftverk med tillhörande bostadsområden. Det som är speciellt med dessa miljöer är att såväl kraftverken, bostadsområdena som ett antal övriga byggnader är planerade av en och samma person, den kända finländska arkitekten Aarne Ervi (1910-1977).

Sommaren 2004 gjorde jag en resa längs älven för att bekanta mig med dessa vattenkraftverk. Turen gav mig en klar och tydlig bild av den orubbliga framtidstro som rådde i Finland då landet på allvar industrialiserades i slutet av 1940-talet och början av 1950-talet. För dem som arbetade vid kraftverken längs älven byggde man upp samhällen av hög standard med mångsidig service. Och för detta uppdrag var Ervi rätt man, modern och djärv men ändå i harmoni med natur och omgivning.

Det som tilltalar mig med Ervis arkitektur i denna omgivning är kontrasten mellan kraftverkens mäktiga, ändamålsenliga och fint skulpterade fabriksarkitektur och den vänliga, människonära skala som råder på bostadsområdena. Småhusen är inbjudande och mästerligt utförda med flera fina detaljer som för tankarna till det bästa inom nordisk arkitektur. Materialvalet och färgsättningen är likaså utsökt. Aarne Ervi var en arkitekt som till fullo behärskade planeringen av både stora byggnader och småhus och han gjorde detta med en hjälp av en väl utvecklad konstnärlig begåvning och stilkänsla.

Startar man från Uleåborg och kusten och åker cirka 85 km i sydostlig riktning längs väg nr 8300, 22 och 8792 följer kraftverken i följande ordning: Montta, Pyhäkoski, Pälli, Utanen, Nuojua och Jylhämä. För den som önskar bekanta sig med ett stort efterkrigstida byggprojekt kan jag varmt rekommendera en tur till kraftverken längs Ule älv.

Montta kraftverk
Det mest avbildade kraftverket är det mäktiga Pyhäkoski
Pyhäkoski
                                                     Bostadsområdet invid Pyhäkoski
 
Pälli kraftverk
                                                       Två bilder av kraftverket Utanen

Nuojua kraftverk
Nuojua
Bostadsområdet vid Nuojua kraftverk
Jylhämä kraftverk
Småhus i bostadsområdet vid Jylhämä kraftverk
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar