fredag 12 april 2013

Between the Buttons


I texten om Abbey Road nämnde jag att min första platta med The Rolling Stones var samlingsvolymen Gimme Shelter som jag skaffade inför sommarlovet 1972. Sedan dess har jag följt med bandet, på fullaste allvar sedan januari 1977 då jag köpte samlingsalbumet Rolled Gold och systematiskt började lyssna mig in i bandets produktion.

Rätt snart fann jag mina favoriter och av de tidiga skivorna tycker jag särskilt bra om Out Of Our Heads – vars brittiska utgåva dessutom har en utomordentligt fint komponerad omslagsbild av det unga upproriska bandet med Brian Jones längst fram – och storverket från 1966, den monumentala och epokgörande Aftermath.

Det första moderna Rolling Stones-albumet, som både tar steget ut från den traditionella blues och rhythm & bluesfåran och flirtar med den kommande psykedeliska eran, är Between the Buttons som kom ut i början av 1967. Mick Jagger har i något sammanhang uttryckt sig mycket kritiskt och nedlåtande om detta album, men jag är av motsatt åsikt.

Between the Buttons träder Rolling Stones fram som ett mångsidigt band med kapacitet och talang att skriva varierande låtar. Vidare har soundet genomgått en förändring, man har sett möda med såväl arrangemang, instrumentering som sång, till exempel bidrar Keith Richards med solosång på tre låtar. Bandet har frångått den gitarrdominerade ljudbilden och åstadkommit ett popigare sound som för det närmare The Beatles. På albumet utnyttjar man också fullt ut Brian Jones breda musikalitet för han spelar instrument som gitarr, bas, sitar, orgel, piano, cembalo, trumpet, trombon, tuba och saxofon.

Skivan visar upp några av Rolling Stones finaste, mest speciella och lyssningsvärda låtar. På den amerikanska versionen har man inkluderat de två klassikerna ”Let´s Spend the Night Together” och ”Ruby Tuesday”, sannolikt för att underlätta saluförandet av skivan. Vidare innehåller albumet ett antal mindre kända, och inte slutspelade, höjdare som den fräcka men melodiska ”Yesterday´s Papers”, den rockande, attitydstinna ”All Sold Out”, Jaggers sångbravur ”Who´s Been Sleeping Here?”, den jagande ”My Obsession”, och skivans höjdpunkt, den svängiga gitarrlåten ”Miss Amanda Jones”.

Slutresultatet är ett brytningsalbum, ett vägskäl och ett vägval som visar vilken riktning Rolling Stones kunde ha tagit, men valde att inte ta. Ännu på följande album Their Satanic Majesties Request dök man dock djupare i det psykedeliska, men därefter återgick man med besked till grunderna på det kraftiga r & b influerade albumet Beggars Banquet.

Så här långt i efterhand bedömt hade det varit intressant att höra litet mera av det nyskapande, experimenterande The Rolling Stones, ett band som vågar sig ut på okänt territorium och är redo att ta några risker. Det är alltid förtjänstfullt och inspirerande när grupper törs förflytta sig några steg utanför den omedelbara bekvämlighetszonen och pröva sig fram längs nya obekanta vägar. Det gör Rolling Stones på Between the Buttons och det gör albumet till en av mina favoritskivor genom tiderna.

Efter dessa två psykedeliska album från 1967 dröjde det tio år, fram till 1978 och albumet Some Girls innan bandet vågade sig på något nytt, och då följde de endast trender och mode som den rådande discovågen, i stället för att, såsom 1967, agera pionjärer och skapa något nytt.

Det tråkiga med Rolling Stones är att man så enkelt stagnerat, kanske av bekvämlighet, kanske beroende på en känsla av otillräcklighet då det gäller att nyskapande, kanske på grund av bristande musikaliskt självförtroende efter att Brian Jones hälsa och intresse falnade, vem vet? Flera album i stil med Between the Buttons hade gjort bandet mångsidigare och det hade man haft behov av vid många tillfällen, för håller man på i ett halvt sekel behöver man alla impulser och all skaparkraft man kan fånga upp. Nu i backspegeln betraktat tycker jag att The Rolling Stones sedan mitten av 1970-talet, efter de stora albumen Sticky Fingers och Exile On Main Street, alltför ofta valt den enkla vägen, ett, ibland mer och ibland mindre inspirerat, upprepande av ett fungerande koncept.


Nedan några länkar på Youtube.

Miss Amanda Jones
http://youtu.be/S8jE0RFDYMY
 
Who´s Been Sleeping Here?
http://youtu.be/KVyeDfB1Nfc
 
Complicated
http://youtu.be/Y4cUIVNghqM
 
Yesterday´s Papers
http://youtu.be/IBDocCjO3aA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar