fredag 7 maj 2021

When Rivers Meet

Då Covid-19 pandemin slog till med full styrka i Europa under våren 2020 förändrades mycket i tillvaron med en gång. Samhällen stängdes ner, människor uppmanades att hålla sig inomhus, evenemang ställdes in och alla former av mänsklig kontakt minimerades. Hålla avstånd blev det nya rättesnöret, längre fram att bära ansiktsmask och sköta så mycket som möjligt på distans.

För utövande konstnärer blev detta en utmaning utan like. Så gott som samtliga tillfällen att presentera sin konst blev uppskjutna till en obekant och obestämd framtid; teatrar stängde, konserter blev inhiberade och konstmuseer bommade igen dörrarna. Det samma skedde med tävlingsidrotten och då även restaurangerna, barerna och nattklubbarna drabbades blev hemmet den centrala platsen. Det i vanliga fall så livskraftiga offentliga livet ebbade ut till obefintlighet. Mitt i denna stiltje fanns det dock konstnärer som anpassade sig och stakade ut nya vägar.

Ett av de bästa exemplen på att finna en lösning, och inte ge upp, jag känner till är den brittiska bluesduon When Rivers Meet. Detta äkta par, Grace och Aaron Bond, reagerade omedelbart då det som britterna benämner Lockdown (nedstängning) infördes. När de inte längre kunde uppträda för publik öppnade de sitt hem för sändning, live streaming, varje lördag klockan 20 lokal tid.

When Rivers Meet hade redan en tid före detta arbetat målmedvetet med att skriva eget material, åka runt Storbritannien i sin husbil och uppträda och i april 2019 kunde man släppa en första EP, The Uprising. Duons styrka vilar på en bred och solid grund. De komponerar starka och uttrycksfulla låtar och har ett förvånansvärt fylligt sound trots att de endast arbetar med gitarr, fotstyrd trumma, mandolin och/eller fiol. Helheten fulländas av en otroligt själ- och kraftfull sång, Grace Bond kan utmana vem hon vill inom genren. Då man lägger till Aaron Bonds varma solo- och stämsång har man ett unikt helhetssound som kommer att föra denna duo långt och till stora framgångar. De behärskar hantverket utomordentligt.

Mitt under pandemin gav de i maj 2020 ut sin andra EP Innocence of Youth. Under våren 2020 hade de också inlett inspelningen av sitt debutalbum och i november 2020 kunde de släppa den kritikerhyllade We Fly Free med 12 fräscha låtar.

För att inte förlora detta moment inledde man live streamingarna och dessa hemkonserter har för många blivit en höjdpunkt under lördagskvällen. Paret bjuder på musik, anekdoter, kommentarer och publiken kan medverka via chatten och genom att betala in frivillig dricks. Stämningen är genuint positiv och behagligt familjär. Var och en som betalar in dricks blir avtackad under sändningen och fansen kommenterar och uppmuntrar både de uppträdande och varandra.

Då jag började följa sändningarna var omkring 300 personer/enheter inloggade, då man firade ettårsjubileum för live streamingarna i mars 2021 hade antalet mer än fördubblats. Ingen dålig pubspelning om man, i underkant räknat, har 600 personer i publiken.

Vidare tror jag att detta idoga arbete kommer att medföra att When Rivers Meet kommer att ha en långt större publik när de åter börjar uppträda än de hade före pandemin. De har gjort ett viktigt och fint grundarbete under året i nedstängning, i stället för att bli lamslagna och passiverade har de sökt en fantastisk utväg som skänkt så mycket glädje. Mitt råd är att det lönar sig att lägga namnet When Rivers Meet på minnet.

 

Free Man

https://youtu.be/LbgwjdRGA5M

 

Tomorrow

https://youtu.be/GsZQ8iH6klo

 

Battleground

https://youtu.be/LmLf-M_7A_g

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar