fredag 7 november 2014

Dansteater ERI: Baletten Julia & Julia

Ibland får man vara med om en holistisk konstupplevelse, en tilldragelse som för tankarna till ett allkonstverk där flera sinnen blir stimulerade på en och samma gång. Då jag besökte Dansteater ERI i Åbo den 30 oktober för att se teaterns 25-årsjubileumsföreställning, baletten Julia & Julia, erfor jag just detta.

Den oförklarliga, något magiska, känsla och stämning som ofta infaller vid en exceptionellt lyckad konstupplevelse vidtog genast från det jag trädde in i teaterns hemtrevliga röd- och vitmålade aula. Medan jag satt och väntade på att föreställningen skulle börja lät jag mig ströva bakåt i teaterns historia genom att se på affischerna som pryder väggarna. Samtidigt märkte jag hur den jäktiga världen utanför kändes allt mera avlägsen, hur pulsen blev långsammare och sinnena mottagliga.

Snart var det dags att förflytta sig in i den intima teatersalongen och som vanligt gick jag längst in och högst upp. Jag slog mig ner i en av de röda fåtöljerna och lät blicken svepa över den förvånansvärt djupa scenen. Salen var inom kort fylld till sista plats, belysningen släcktes och salongen drog andan innan föreställningen började.

I baletten Julia & Julia smälter musik, dans, kläder, dekor och ljus ihop till en helhet där summan växer sig större än de enskilda delarna. Eftersom det är fråga om dansteater är självfallet musiken och dansen viktigast, men det är så gott som omöjligt att rangordna dessa sinsemellan. Såsom alltid när det gäller Dansteater ERI är dansarna otroligt skickliga, koreografin effektfull, gripande och starkt talande. Den fantastiska Plus Ensemble bestående av cello, dragspel, klarinett och violin tolkade den expressiva musiken på ett suveränt sätt.

Baletten är uppdelad i två akter. I den första akten upptäcker Julia och Julia varandra och blir förälskade. Denna uppspelta glädje är kraftfullt skildrad av Tiina Lindfors och Anneke Lönnroth. Akten slutar med att Julia och Julia blir hämtade av sina män och tvungna att återvända till sitt inrutade och förutbestämda liv som hustrur.

I den andra akten flyter det konkreta ut i ett mera abstrakt och symbolmättat skeende. Färgskalan på dräkterna gick i rött och svart i den första akten medan huvudpersonerna i den andra akten är klädda i vitt. De två kvinnorna som inte gjort något fel, endast älskat varandra, blir syndabockar och offer medan galenskapen och infernot i världen eskalerar. Man förföljer och fördömer kärleken medan hatet får flöda fritt och fördomarna frodas.

I takt med att handlingen blir svartare intensifieras danskonsten och blir skärande vacker, stundvis närapå outhärdlig. Fördomarna och hatet går så långt att det som började med att man fördömde och förbjöd kärlek utmynnar i hat så gränslöst som koncentrationsläger och övrigt utstuderat förtryck och förintande.

Denna ofördragsamhet och förföljelse leder till att Julia och Julia först i döden kan älska varandra ostört och i fred. Före det får de endast korta stulna ögonblick tillsammans innan de dras tillbaka in i intoleransens konvention. Baletten är även visuellt mycket stark. Ljuset, djupet i scenen, färgerna och slutligen det nerramlande fängelset åstadkommer stundvis hisnande vackra, stundvis fysiskt obehagliga förnimmelser.

Baletten Julia & Julia är en synnerligen laddad föreställning av en teater som aldrig skyggat för att ta ställning. En av Dansteater ERIs många styrkor ligger i detta engagemang och det är bland annat därför den är min favoritteater i Åbo; man vet att en föreställning av ERI aldrig lämnar en oberörd. Ibland väljer ERI humorn som uttrycksform och ibland en tyngre och mer seriös form men det konstnärliga kompromissar man aldrig med. Man kan inget annat än bejubla den livskraftiga, och alltid lika angelägna och aktuella dansteater som Tiina Lindfors, Lassi Sairela och Eeva Soini grundade år 1989.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar